18 Ekim 2017 Çarşamba

Diyet Yapanlara Çok Kolay Zayıflatan Salata ve Faydaları besin degerleri nelerdir?

Ispanaklı Salata Tarifi
 Magnezyum eksikliği oldukça yaygın bir problem. Düzenli tükettiğimiz rafine ve işleme tabi tutulmuş besinlerle beslendiğimiz göz önüne alırsak, durum hiç sürpriz değil. 100 gr. ıspanak günlük magnezyum ihtiyacımızın %20’sini karşılar. Ancak pişirildiğinde değerli minerallerinin %30-40 ‘nı kaybeder. Ispanağı çiğ olarak tükettiğinizde bütün yararlı minerallerinden %100 faydalanmış olursunuz.

Halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, uyuşukluk, dalgınlık, uyku bozuklukları, sinirsel bağırsak rahatsızlıkları, kas krampları, yüksek tansiyon ve depresyon magnezyum eksikliği belirtileri arasındadır. Aşağıda tarifini vereceğim salata doğal yollardan günlük almanız gereken magnezyumu fazlasıyla karşılayacaktır. Kabak ve ay çekirdeği, pirinç, buğday ve yulaf kepeği en yüksek oranlarda magnezyum içerir. Tüketeceğiniz 500 gr. çiğ ıspanak da günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Şimdi bu lezzet ve sağlık dolu salatanın yapımına geçelim.


 Malzemeler

 500 gram  ıspanak
 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği içi
 1 çorba kaşığı ay çekirdeği içi
 100 gram kabuklu pirinç
 1/2 adet limon
 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 su bardağı su
 1/2 çay kaşığı tuz-karabiber


 Nasıl Yapılır?

İşe ıspanakları iyice yıkayarak başlayın. Tüm kirinden arındırdığınız ıspanakları, suların süzülmesi için kenara alın.

Kabuklu pirinçleri bir tencereya alın. Üzerine 1 su bardağı su ekleyerek, haşlayın. Haşlanan pirinçleri süzerek, bekletin.

Ispanaklarınızı kesip, diğer tüm malzemelerle birlikte karıştırın.

Limon, zeytinyağı, tuz ve karabiberden oluşan salata sosunu hazırlayın. Malzemelerin üzerine döküp, iyice karıştırın. Salatanız hazır.

Üzerine cherry tomatesler serpebilir, 50 gram kadar keçi peyniri ya da lor ekleyerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.

ISPANAK: GÜÇLÜ VE TEDAVİ EDİCİ YETENEĞE SAHİP

Ispanak mucizevî bir şekilde ısağlık için birçok yararları bulunan ve mükemmel ayurveda yeteneğine sahip bir yeşil yapraklı sebze. Sadece kansere karşı yararlı değil kilo kaybı, kan basıncını düşürmeye yardımcı, doğum kusurlarının önlenmesi ve kalp sorunları önlemeye yardımcı olması ve güçlendirmesi gibi diğer birçok şeyler konusunda uzman bir sebzedir. 

 ISPANAK ZENGİN İÇERİĞE SAHİPTİR

 Ispanak sebzesi şifa olmasının altında sayısız muhteviyata sahip olması yatmaktadır. Bu yeşil yapraklı sebze Vitamin A, K, C, B2 (Riboflavin) ve B6 vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda manganez, folat, kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum için mükemmel bir kaynaktır. Ispanak gerçekten de çok zengin bir sebzedir. 100 gram ıspanaktaki yüzdelik değer Folat% 65.7, 1110,6 vitamin K, %84,0 manganez %377,3 ise vitamin A bulundurmaktadır.
Bütün bunların dışında aynı zamanda triptofan, diyet lifi, bakır, protein, fosfor, çinko, Omega 3 yağ asitleri, vitamin B3 (niasin) ve selenyum açısından da zengindir. 

  
ISPANAK SEBZESİNİN BEDENDEKİ ETKİLERİ

En az 13 farklı flavonoid bileşikler vardır ki bunlar antioksidan ve anti-kanser ilaçları gibi hareket ederler.
Eğer cilt zenginleştiren bir şey arıyorsanız o zaman ıspanak yiyin. 
Eğer baş ağrısı çekiyorsanız alnınıza ıspanak yaprakları bandaj yapabilirsiniz. Rahatlamış olacaksınız.
Ispanak tüketimi ayrıca yüksek kan basıncını (hipertansiyon) ve her türlü kan damarlarının iltihaplanmasını azaltır. Çünkü folik asit varlığı bunu gerektirmektedir. İnme ve kalp ataklarına neden olan kimyasal molekülün(homosistein) dönüşümünü sağlar. Ispanaktaki karotenoid molekülü prostat kanseri ile savaşır. Ispanaktaki karetonoid olan Neoxanthin, kanserli hücrelerin kendi kendini imhasına yol açar.

K vitamini, vücutta kemik sağlığını teşvik etmektedir.
 Magnezyum yüksek kan basıncını düşürür.
 Serbest radikallerin zararlı etkileri C vitamini ve beta-karoten tarafından kontrol edilir.
 Ispanak ile daha iyi görmeyi sağlar.


 DAHA FAZLA YARAR SAĞLAMAK İÇİN ISPANAĞI NASIL TÜKETMELİYİZ?


Oksalik asit değerini azaltmak için çiğ ıspanağı 2-3 dakika kadar kaynatın. Kaynar suyu bir veya iki kez değiştirin ve sonra tekrardan kullanmak için kaynatın. Besin değeri bu süreç ile azalır, fakat zararlı oksalik asidin zararlı etkisinden korunmuş olursunuz. Bu nedenle pişmiş ıspanak çiğ ıspanaktan daha sağlıklıdır.


Spreyler ve böcek ilaçlarının aşırı kullanımı nedeniyle de her ıspanak sağlıklı olmayabilir. Bu çerçevede yarım çay bardağı sirke eklenmiş suda yarım saat kadar bekletme ayrı bir önem taşır.

Tamamen yeşil yapraklı ıspanakları seçin ve alın. Sararmaya yüz tutmuş ya da sarı yaprakları almayınız. Sadece taze bir şekilde tüketiniz. Depo etmeyiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sucuk Nsıl Yapılır Evde Yap